Lige før årtusindskiftet lukkede David Tschernias far sin optikerbutik, og nu fortsætter han et nyt kapitel.

Tschernia Optik genopstår

Nostalgiske briller. Han har trådt sine barnesko i sin fars optikerbutik på Frederiksberg, og nu puster David Tschernia nyt liv i historien.

Af Lilli Henriksen
Foto: Dan Møller

Jeg har været optiker i 25 år, og så er det på tide at springe ud som selvstændig. Jeg har været ansat og ansat, og det er gået godt, og så falder man som ansat lidt i søvn, men så fik jeg pludselig et godt tilbud, og så skulle det være!

Ordene kommer fra optiker David Tschernia, der har nyindrettet de forretningslokaler på Rolighedsvej 10, hvor der i en generation har været solgt briller, en konkurrent til hans far som fra 1962 frem til slutningen af 1990’erne drev Ralph Tschernia Briller først i Smallegade, siden på Gammel Kongevej ved Frederiksberg Rådhus.

– Jeg er født i 1965 og har trådt mine barnesko i min fars butik, ja, en overgang har jeg også gjort rent der, og det var helt naturligt for mig at gå i

hans fodspor som optiker, fortæller den 51-årige brillemand, der i årenes løb har samlet sig særlig ekspertise.

Alvor og sjove briller
– I dag med de store brillekæder kræver det en særlig specialviden at åbne optikerbutik, hvis man skal klare sig, og i tidens løb har jeg ved siden af mine ansættelser arbejdet for øjenlæger, bl.a. med forundersøgelser før laser- og grå stær-operationer samt efterundersøgelser både herhjemme og i udlandet. Derfor er butikken også blevet døbt Tschernia Special Optik, fortæller han, der har indrettet sin forretning med de nostalgiske solbriller på og med tæft for tidens retro-trend.

– Vi har bl.a. vinylbriller, som er skabt af gamle LP-plader, ja, i det hele taget satser vi også på den helt specielle service. Vi spænder over hele spektret, foretager synsprøver og leverer briller og kontaktlinser herunder naturligvis også sportsbriller, svømmebriller og solbriller, med og uden styrke. Når det gælder kontaktlinser, finder vi frem til den løsning, der passer

kunden bedst, det kan f.eks. være døgnlinser, man kan sove med, eller monovision, hvor man ser langt med et ene øje og læser med det andet.

David Tschernia understreger, at hans nye butik er selvstændig, altså ikke er tilknyttet nogen optikerkæde.

– Det betyder, at vi kan levere alle slags stel, alle slags glas og alle slags kontaktlinser. Vi vil ikke være forpligtet til kun at føre visse fabrikater. Hos os er det alene kundens ønsker, professionel vejledning og kompromisløs kvalitet, der styrer. Jeg vil nemlig drive den nye – gamle – optikerforretning videre i den ånd af professionalisme og robust kvalitet, der netop karakteriserede min fars forretning dengang, siger David Tschernia, som i tidens løb selv er blevet far til fire.

– Men ingen af dem er gået i mine fodspor, og det har jeg det helt fint med. Jeg er bare glad for, at vi er blevet meget positivt modtaget af både nye og ældre kunder, slutter andengenerations optikeren.

Tschernia Special Optik, Rolighedsvej 10.